::Peringatan Buat Diri::

::Sahabat::

"..Semua penulis akan meninggal. Hanya karyanya lah yang akan abadi sepanjang masa. Maka, tulislah sesuatu yang membahagiakan dirimu di akhirat nanti.." [Ali Bin Abi Thalib]

::Top up Ilmu dgn Kisah Wanita::

iLuvislam.com + discover the beauty of islam

Monday, 8 August 2011

..:: Warna-warna Kesukaan Rasulullah ::..



Baru nak tidur tapi teringin nak bukak fb dulu:72:..terbaca pulak satu note kat group yang saya baru join:60:..Group Bincang Agamaemoticon16..nak join jugak? klik sini..:131:..
lepas tue..ada la hamba Allah:70: nie komen yang dia selalu pakai jubah dan serban hitam..sorang lagi hamba allah nie bagi la tahu yang hitam salah satu warna kesukaan Rasulullah..emoticon03
Saya baca lagi..seronok rasanya apabila warna blog saya nie juga merupakan salah satu warna kesukaan Rasulullah..:88:..saya sertakan note tue..baca tau..:q::x:


Selama ini mungkin kita hanya mengetahui bahwa Rasulullah atau Islam identik dengan warna hijau. Sebenarnya apa warna-warna kegemaran Rasulullah Muhammad saw?


Annas bin Malik mengatakan, “Warna yang paling disukai oleh Rasulullah saw adalah hijau.” Namun selain itu Rasul juga ternyata menyukai warna putih. Ada juga keterangan bahwa Nabi Muhammad saw pernah memakai pakaian berwarna hitam, merah hati, abu-abu dan warna campuran.


tenang je pandang bunga hijau nie..


Imam Al-Ghazali dalam Ihya' Ulumiddin berkata : " Yang amat disukai oleh Nabi saw ialah warna putih."


bersihnya warna putih nie..

Ibnu Hajjar dalam Tanbih Al Akhbar mengatakan: "Pada hari raya kami disuruh memakai pakaian berwarna hijau karena warna hijau lebih utama. Adapun warna hijau adalah afdhal daripada warna lainnya, sesudah putih."



Ibnu Ady meriwayatkan dari Jabir r.a yang berkata: "Aku pernah melihat Nabi saw memakai serban hitam yang dipakainya pada hari raya..."

Tuan Guru pun pakai baju macam warna kelabu..serban nya warna hitam..

Al Baihaqi meriwayatkan hadis dari Jabir r.a katanya : "Pernah Rasulullah saw berpakaian yang bercorak merah pada dua hari raya dan pada hari Jumat."


ini merah pulak..perempuan pulak pakai jubah merah..

Al-Bukhari meriwayatkan dari Ibnu Abbas r.a. dia berkata : "Pernah Nabi saw keluar dengan kepala yang dibalut sehelai kain yang berwarna abu-abu."


Imam Bukhari meriwayatkan hadis dari Anas r.a, beliau pernah melihat : "Nabi saw menutup kepalanya dengan kain biasa yang bercorak-corak warnanya."



tu je la yang dapat saya kongsikan..Menarik kan warna2 kesukaan Nabi?? Hijau pilihan saya..

0 comments:

SEGALA YANG TERCATAT ADALAH HAK MILIK BINTU GAMAL, ALLAH SENTIASA BERSAMA KITA